top of page

רקע

על פי החלטה מס' 226 של הממשלה מיום 01.08.2021 בנושא "התוכנית לגמישות הניהולית במערכת החינוך", החל משנת הלימודים תשפ"ג הורחבה באופן משמעותי הגמישות הניהולית והפדגוגית של מנהלי בתי הספר והרשויות המקומיות, תוך העברת משאבים משמעותיים לניהולם הישיר.

מטרת התוכנית היא להגביר את יעילותה של מערכת החינוך בישראל, באמצעות הגברת הגמישות הניהולית של בתי הספר, ולעשותה מערכת מובילה, המקדמת את כל תלמידיה באופן המותאם לצורכיהם.

משרד החינוך קובע את המדיניות הכוללת לטווח הארוך והקצר, את הסטנדרטים והיעדים הנדרשים ואת אופן המדידה לבחינה תדירה של העמידה בהם. מנהלות ומנהלי בתי הספר אחראים על קביעת המדיניות הבית ספרית להשגת היעדים הנדרשים, בהתאם לסטנדרטים של משרד החינוך, ועל השימוש בתקציב בית הספר. הרשויות המקומיות ובעלויות החינוך אחראים על יישום המדיניות הכוללת של משרד החינוך, לצד קידום החזון החינוכי העירוני, הייחודי לכל רשות ובעלות, וכן למתן ליווי וסיוע למוסדות החינוך לשם השגת יעדיהם.

מה הגפ"ן מאפשר למוסדות החינוך?  יותר גמישות, יותר חינוך:

  • מימוש מדיניות חינוך בית ספרית מותאמת ורלוונטית

  • התאמת המענים לצרכים המגוונים של התלמידים והצוותים

  • פיתוח יוזמות ייחודיות של מנהלים ומורים

  • חיזוק יכולות מקצועיות פנים־בית ספריות

  • פישוט מנגנוני ביורוקרטיה

  • הידוק שותפויות באקו־סיסטם החינוכי

  • ניהול מושכל של משאבים

גמישות פדגוגית־ניהולית מאפשרת למוסדות חינוך לקבל החלטות ולפעול באופן עצמאי בסוגיות פדגוגיות, כגון בניית תוכנית לימודים, ניהול זמן הלימוד, ארגון לומדים, קידום שיטות חדשניות ללמידה, הוראה והערכה, ושימוש במשאבי כוח ההוראה למתן מענה לצרכים המקומיים הייחודיים.

ההבטחה:

להטמיע בקרב בתי הספר את היכולת לנהל באופן אפקטיבי את המשאבים העומדים לרשותם, ובכך לקדם הישגים.

הסיכון:

להתמודד עם ניהול לא אפקטיבי של המשאבים העומדים לרשות בתי הספר, עקב חוסר במיומנויות תכנון, בניהול משאבים, התנהלות שאינה תקינה ובשל הנזק המוגבר שעשוי להתפתח מהשפעות הגומלין של כמה גורמי סיכון יחד, ובייחוד כשמדובר בהיקפי תקציב גדולים.

אשר למימוש הגמישות, עולות מספר שאלות:

  • מהו מרחב הגמישות שניתן למנהלי מוסדות החינוך בהגדרת היעדים החינוכיים של המוסד החינוכי?

  • מהו מרחב הגמישות המטבי שיינתן למנהלי מוסדות החינוך בכל הנוגע לבחירת המענים לצרכים החינוכיים העולים מהשטח?

  • מהו מרחב הגמישות שיינתן למנהלי מוסדות החינוך בכל הנוגע להפניית משאבים לטובת קידום יעדים וצרכים אלו?

הרחבת הגמישות הפדגוגית־ניהולית נותנת מענה לשונוּת, מאפשרת התאמה לצרכים המקומיים, מרחיבה את יכולת הבחירה, תורמת לשיפור היעילות ולקידום חדשנות חינוכית ומצמצמת ביורוקרטיה. עם זאת, בהרחבת הגמישות טמונים גם סיכונים, ובהם הגדלת פערים וחוסר שוויון ופגיעה בקידום היעדים שהציב משרד החינוך. לכן, כחלק ממדיניות המשרד מוגדר מרחב של גמישות פדגוגית־ניהולית למוסדות החינוך, אך מוגדרים גם גבולות גזרה ותהליכי בקרה וליווי המתווים את אופן מימוש הגמישות.

לוגו פלג.png
לוגו על יסודי.png
לוגו יסודי.png
bottom of page