top of page

אפקטיביות בית ספרית

ספרות ענפה בוחנת מדוע מאפייניהם של בתי ספר ציבוריים כיום אינם שונים באופן מהותי מאלה של בתי ספר בעבר, חרף ניסיונות רבים לשנותם וחרף השקעה ממשלתית רבה ביוזמות שינוי שונות. מדוע קשה כל כך לשפר את מערכת החינוך? מדוע, אף שפרויקטים של חדשנות פדגוגית מצליחים בקנה מידה קטן ויוצרים איים של מצוינות, הם אינם מצליחים להשפיע על המערכת בכללותה? 

המושג אפקטיביות בית ספרית מתייחס למידה שבה בית ספר מסוגל להשיג את מטרותיו ויעדיו במונחים של למידה, התפתחות ורווחה של התלמידים ("בתי ספר כן עושים הבדל"). האפקטיביות הבית ספרית היא רבת פנים, שכן מדובר במושג מורכב שניתן למדוד באמצעות מדדים שונים כגון הישגים בלימודים, מעורבות תלמידים ושביעות רצון המורים.

 

סקירת אפקטיביות בית הספר העלתה מספר גורמים התורמים לאפקטיביות של בתי הספר:

  • מנהיגות חזקה ויציבה (מנהיגות אפקטיבית, מנהיגות קולגיאלית, רמה גבוהה של השתתפות בהחלטות, דירוג גבוה של מורים במדדי מנהיגות ובתמיכת המפקח).

  • היעילות של בתי הספר (שיטות הוראה יעילות, המצב הפיננסי של בית הספר, גודל הצוות החינוכי, התשתית הפיזית של בית הספר, יעילות בחינוך דיגיטלי/מקוון). 

  • תרבות בית ספרית ואקלים ארגוני חיוביים (היחסים של המנהלים, המורים ויועצי בית ספר, היבטי שיתוף הפעולה, הכלה בקבלת החלטות, נוכחות מורים בעלי ניסיון רב־שנים, תמיכה קולגיאלית, שיתוף פעולה בין המורים, הנכונות להשתתף, אכפתיות וכבוד כלפי התלמידים, אקלים תומך בכיתה, אקלים כיתתי חיובי). 

  • מאפיינים סוציו־דמוגרפיים של התלמידים.

להרחבה:

Factors Contributing to School Effectiveness: A Systematic Literature Review

Javornik, Špela; Mirazchiyski, Eva Klemenčič.  European Journal of Investigation in Health, Psychology and Education; Basel Vol. 13, Iss. 10, (2023): 2095. DOI:10.3390/ejihpe13100148

 

לוגו פלג.png
לוגו על יסודי.png
לוגו יסודי.png
bottom of page